<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1538207209772412&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

First Officer Program

Bli pilot i Westeros

Vädret må inte vara fullt så bra som på vår bas i Kalifornien men det finns fortfarande många anledningar till att göra din pilotutbildning i Västerås (Game of Thrones referenser för att nämna en…)

download_course_catalogue

Ungefär en timme utanför Stockholm hittar du Västerås flygplats, basen för SAA och First Officer Program. Utbildningen är omfattande och tar dig från noll erfarenhet till färdig pilot inom loppet av 18 månader, efter examen kan du arbeta på alla flygbolag inom Europa. 


First Officer Program, är ett s.k. integrerat program på heltid som kombinerar flyg och teori, dessa program genomförs på en ATO (Approved Training Organization), så som Scandinavian Aviation Academy.  Jämfört med modulära kurser finns det flera fördelar med att läsa ett program, det är exempelvis mer tids och kostnadseffektivt, inkluderar mer instruktörsledd undervisning och föredras oftast av flygbolag då du söker jobb som pilot.

 

 


Pilotutbildningen

Både teori och flygundervisning påbörjas omedelbart och första flygningen gör oftast redan inom de första två veckorna. Teorilektionerna växlas med flyg så att eleverna kan applicera de teoretiska kunskaperna, något som visat sig vara ett framgångsrikt koncept!

Vår moderna Cessna 172G1000 är det flygplan som du kommer att bli mest bekant med under undervisningen. Du kommer progressivt att lära dig hantera flygplanet också i mer avancerade manövrar och flyga allt längre från vår bas i Västerås.

Då du samlat på dig mer erfarenhet kommer du att utföra instrumentflygningar och flyga i flermotoriga flygplan. Den här delen av utbildningen äger främst rum i vår DA42 Twinstar och Boeing 736 Next Generation Simulator. Simulatorn ger dig en möjlighet att öva på krävande scenarion i en säker och instruktiv miljö.

MCC-kursen (Multi Crew Co-operation) är ett givet moment där du lär dig att arbeta i en multi-pilot miljö, också denna kurs äger till stor del rum i vår simulator.

Efter avslutat program har du uppnått följande certifikat och behörigheter: 


 • CPL – Commercial Pilot License
 • ATPL Theory
 • ME – Multi Engine
 • IR – Instrument Rating
 • MCC – Multi Crew Cooperation
 • APC -  Airline Preparation Course (Advanced JOC)

Alla dessa är reglerade av EASA (European Aviation Safety Agency), vilket innebär att du kommer att vara behörig att arbeta för alla europeiska flygbolag.

 

 


Låter det intressant? Det här borde du göra härnäst

Först av allt så rekommenderar vi alla potentiella studenter att besöka oss på en Pilot Open Day, där du bl.a. kommer att ha möjligheten att kolla in våra lokaler, träffa våra instruktörer och få mer information om flygindustrin och pilotyrket.

För det andra, ladda ner kursbeskrivningen (här till vänster) där du kan läsa om finansiering, kursavgifter och boende.

Slutligen, missa inte att ladda ner vår Market Outlook som ger dig en inblick i flygindustrin och en prognos för pilotyrket för de kommande åren (Det ser ljust ut!).

 


Prepare for take-off! Hur ansöker jag?

Har du fått all information du behöver och är redo att ansöka? Så här går du tillväga. 

Innan du skickar iväg din ansökan så se till att du uppfyller våra behörighetskrav, du behöver:

 • Ha ett godkänt Pilot Aptitude Test

 • Vara minst 18 år

 • Ha gymnasiebehörighet samt godkända betyg i följande ämnen:

  Matematik B/ Matematik 2b
  Engelska B/Engelska 6
  Fysik A/ Fysik 1a*

  *Om du saknar behörighet i form av fysik så erbjuder SAA en 2 veckor lång distanskurs som motsvarar detta. 

 

 • Medical Class 1 Examination


Ansökan görs online senast 1 månad innan kursstart.

 

Apply now