<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1538207209772412&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Publicerat 2016-11-08

4 saker att veta om vår Cessna Skyhawk

I det här inlägget (och nästa) kommer jag att introducera er till flygplanen i Scandinavian Aviation Academy’s flotta.

Först ut är vår Cessna 172, eller Cessna Skyhawk som den också kallas.

The Cessna Skyhawk is an ideal airplane for flight school training

Cessna Skyhawk är det mest producerade enmotoriga flygplanet i världen och representerar kärnan i vår flotta. Flygskolan har totalt 6 stycken Cessnor, vilka flyger i snitt runt 500 timmar per år, flygplanen är tillgängliga alla dagar mellan 06.00 och 24.00.

När man påbörjar sin pilotutbildning på SAA så är faktiskt Cessnan, i motsats till vad många tror, den första introduktionen eleverna får till att flyga på riktigt – vi flyger på riktigt innan vi går in i simulatorn!

En av anledningarna är att simulatorn är till för mer avancerad träning, det tar faktiskt hela 6 månader av övrig flygträning innan vi ens sätter en fot i skolans Boeing 737 simulator.

Åh andra sidan tar det inte alls lång tid innan vi gör vårt första pass i en Cessna, efter endast ett par dagar av teori och klassrumsundervisning gör man en introduktionsflygning med en av instruktörerna.

Efter 3-4 månader är eleverna redo att flyga sitt första solo, d.v.s. utan instruktör ombord.

Totalt så åläggs närmare 90 % av vår flygtid i Cessnan, ca 140 h, innan vi övergår till att flyga en tvåmotorig Diamond DA42.

4 saker att veta om Cessna Skyhawk

Utrustad med Garmin G1000

Cockpit of the Cessna

Cessna Skyhawk är utrustrat med ett system som ger piloten upplysningar om flyginstrumenten, navigation och system övervakning: Garmin G1000

All information delges på två skärmar (se bilden ovan) där man bl.a. hittar hastighetsangivelser, höjd och geografisk position.

 

Vingar ovanpå flygplanskroppen

My first enroute flight which took me all the way to Midlanda Airport in Sundsvall

Att vingarna hos Cessnan sitter på ovansidan av flygplanet istället för under utgör ett par fördelar, dels är det ganska skönt att kunna kliva ur planet en regnig oktobermorgon och få lite skydd från vädret, dels utgör konstruktionen för ett mer ”stabilt” flygplan – kort och gott ett utmärkt karaktärsdrag för ett undervisningsflygplan!

 

5-6 timmars flygtid med full tank

The American Cessna is a common aircraft to be used by flight schools

Med full tank kan en Cessna Skyhawk flyga upp till 5 eller 6 timmar i rätt väderförhållanden, med en hastighet på 110 knop (eller 200 km/h) innebär det att man hinner avverka en resa mellan Stockholm och Amsterdam, utan att behöva stanna för att tanka.

 

Ingång för AUX-kabel

Pretty nice office view

På hög höjd under en längre resa brukar många elever koppla in sin egen musik i flygplanets högtalarsystem (Det kopplas självklart ifrån vid ett radioanrop), precis som med en vanlig bilstereo.

Kanske inte den viktigaste funktionen på ett flygplan, med definitivt en trevlig detalj!

 

Nästa gång...

 ...ger jag er en överblick av Diamond DA42 – skolans tvåmotoriga flygplan!

 

become a pilot