<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1538207209772412&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Publicerat 2017-04-21

Livet på en flygskola - hur är det egentligen?

Om du funderar på att ta steget och påbörja en pilotutbildning så är du förmodligen nyfiken på hur livet på en flygskola ser ut . Därför har vi frågat en av våra elever, Staffan, (också klassrepresentant för vår senaste YH-klass!) om inte han skulle kunna tänka sig att berätta lite mer om sin tid på SAA, hur lektionerna går till, och hur det egentligen är att uppfylla drömmen om att bli pilot. Så, här kommer Staffans första rapport från en av hans flygpass!

”Det var med något spända steg jag gick den korta promenaden till skolan imorse. Det var nämligen dags för min åttonde flyglektion på SAA, vilket betyder att det var dags för min första progress check. Så vad är en progress check kanske ni undrar? Innebörden är helt enkelt att man, tillsammans med flygläraren, går igenom de manövrar som genomförts hittills under utbildningen för att se att man är rätt i fas.

Väl på skolan inleds förberedelserna inför dagens uppgifter. Redan innan skoldagens början har jag läst på och förberett mig inför flygpasset, nu är det dags att förbereda flygmaskinen!


Fil 000-449085-edited.jpeg

 

Först och främst tar jag plats vid datorn och slår en kik på vädret, innan jag beger mig ut till flygplanet. Maskinen vi ska flyga, som redan står parkerad ute i solskenet efter att flugit ett pass tidigare idag, är en Cessna 172 med registrering SE-LZD.

Efter väderuppdateringen är det dags att genomföra en PFI, eller preflight inspection, här kontrollerar man hela flygplanet; allt från olja- och bränslenivå till roder och flygplansdokument. När PFI:n är genomförd lägger jag bränslemängden på minnet och går in igen, för att genomföra viktberäkningarna. Efter genomförda viktberäkningar är det dags att skicka in en färdplan. I det här läget är förberedelserna nästan klara, återstående är bara en sista kik på vädret innan det är tid för briefing med flygläraren.

 

Fil 002-479778-edited.jpeg

 

Efter briefingen beger vi oss ut till flygplanet igen, vi tar plats och startar upp motorn. Vi ropar upp flygledaren på radion och får klart att rulla fram till motoruppkörningsplatsen innan banan, här går vi igenom ännu en checklista med kontroller innan vi rapporterar att vi är redo för start.

Fil 003-504091-edited.jpeg

 

Flygledaren ger oss en klarering, vilken berättar hur vi skall ta oss till dagens övningsområde, för att sedan ge oss klart starta. Vi lyfter och flyger ut i övningsområdet, här ger läraren mig olika uppgifter - stigande och sjunkande svängar, slow flight, stall och så vidare. När läraren är nöjd beger vi oss tillbaka mot flygplatsen för att hinna med ett par landningar. Det är mycket sidvind idag, så det blir tre utmanande landningar innan vi rullar tillbaka in mot plattan och parkerar.

Vid debriefingen efter flygpasset har vi en dialog om hur det gått idag. Läraren är nöjd och jag blir godkänd, han ger mig några saker att tänka på innan vi skiljs åt”.

Konstigare än så är alltså inte upplägget för ett typiskt flygpass hos oss – Staffan kommer att fortsätta rapportera från sin tid på SAA så håll utkik efter fler uppdateringar inom kort. 

Pilot Aptitude Test - What is it and how do I prepare?