<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1538207209772412&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Publicerat 2017-01-10

Navigationsövning i Norrland - Dag 2

Ännu en gång ringer klockan tidigt på morgonen. Det är dags att ta sig upp och börja förbereda den andra dagen av vår navigationsövning. Idag ska vi flyga från Luleå, en bra bit norr ut, och därefter vika av västerut för att slutligen övernatta vid riksgränsen, en skidanläggning som ligger precis vid gränsen mot Norge.

Precis som jag berättade förra gången har eleverna från SAA's helikopterutbildning redan varit uppe ett tag för att göra klart de sista beräkningarna på deras planering. Svårigheterna med en sån här resa kan vara att man glömt ta med sig något som man behöver för att göra klart alla beräkningar. Eleverna har därför fått i uppgift långt innan vi lämnade Västerås att tänka ut allt som kan behövas och dubbelkolla att det kommer med. Allt det vanliga har vi fått med sig visar det sig, men en sak saknas som ingen, vare sig elever eller instruktörer kunnat tänka ut. En hundleksak! Matthias och Jessika har nämligen en hund som är väldigt sällskaplig av sig. Den vill hela tiden ha uppmärksamhet och bli klappad och kliad. Hon lägger sig emellanåt rakt på kartorna som eleverna behöver plotta ut kurser på. Emmy har fullt upp med att ge hunden tillräckligt uppmärksamhet, samtidigt som hon gör klart sin planering. En hundleksak att distrahera med hade helt klart varit ett väl investerat planeringshjälpmedel!

IMG_4850.jpg

 Efter sista planeringsbiten och en snabb frukost börjar vi bli redo att flyga vidare. Första stoppet blir inte mer än ca 10 minuters flygning bort, eftersom vi bara ska in över fastlandet och landa på Luleås flygplats för tankning.

Därefter bär det av på en längre tur. Nu ska vi jobba oss upp längs med kusten till Umeå för ytterligare en tankning. Flygningen tar lite drygt två timmar, men eftersom vi har ett ganska pressat schema för dagen hinner vi bara med ett snabbt och effektivt tankstopp innan vi åter sitter i helikoptrarna igen.

Nu ska vi ta oss till Gällivare, men inte det rakaste spåret. Vi kommer fortsätta följa kusten, hela vägen upp till den finska gränsen. Där följer vi Torneälven och får beskåda fin natur längs med älven hela vägen upp till Övertorneå. Där tvingas vi vika av västerut för att kunna ta oss enda fram till Gällivare innan bensinen blir för lite i tankarna.

Vi kommer inte fram förns halv ett, och eftersom vi åt en så tidig frukost börjar alla bli ordentligt hungriga. Här har vi ingen möjlighet att äta dock, utan dagens lunchstopp är planerat till Nikkaluokta, i närheten av Kebnekajse. Vi lyckas därför tanka båda helikoptrarna och vara i luften igen på mindre än 15 minuter. Våra elever börjar få upp snitsen på det efter alla tankstopp vi har tvingats ta hittills. Kvar att flyga har vi ungefär en timme.

 

DSC_0349.jpg

 Anledningen till att vi ska äta mat vid Nikkaluokta är dels för att det är bra mat, men främst för att Kallaxflyg har en bas där med flera olika helikoptrar som vi gärna gör ett studiebesök hos. Kallaxflyg är även Sveriges största helikopteroperatör och en möjlig praktikplats och arbetsplats i framtiden för våra elever. Just idag visade det sig att flygchefen var på plats och hade tid att besvara några av elevernas frågor.

 

 DSC_0356-726306-edited.jpg

 Efter maten och frågestunden är det dags att ta oss vidare. För att kunna ta oss hela vägen fram till Riskgränsen, men även därifrån morgonen efter, behöver vi först åka till Kiruna för att tanka. Vädret har vid det här laget hunnit bli sämre, och den lite mer raka vägen vi först hade tänkt ta, över bergen, går inte längre på grund av låga moln. Vi tvingas därför plotta ut en ny rutt i dalgångar som ska ta oss fram.

DSC_0501.jpg

Det blir en utmaning, men ett otroligt bra tillfälle för eleverna att lära sig göra om sin planering och behöva anpassa sig efter förändrade omständigheter. Som ett extra plus bjuder det även på oerhört vacker flygning med många häftiga bilder i kameran.

IMG_4867.jpg

När vi väl kommer fram har det börjat regna och blåsa en hel del. Vi får ta på oss regnkläder och vantar för att klara av tankningen. Som tur är eleverna nu samspelta med alla tankningsuppgifter, så trots en strulig bränslepump blir vi klara relativt snabbt och kan snart sätta oss i helikoptrarna igen.

Under tiden vi håller på att starta immar rutorna igen totalt på grund av alla våta kläder, så vi tvingas dra på kabinvärmen på max för att kunna se ut ordentligt innan vi ska lyfta. Det gjorde i sig inte speciellt mycket, eftersom alla av oss hunnit bli frusna i den kalla vinden.

Nu bär det i alla fall av mot dagens sista destination, nämligen Riksgränsen. Åter igen ska vi ta oss igenom dalgångar och över berg för att komma fram, vilket åter igen bjuder på fantastiska bilder.

I efterhand kan jag konstatera att det var denna flygning som var absolut vackrast, och även om jag har försökt välja ut mina favoritbilder nu, kan jag lova er att bilderna inte visar hur otroligt fint det var på ett rättvist sätt. Man måste helt enkelt ha varit där och upplevt det. Men hur som helst, håll till godo!

DSC03135.jpg

DSC03149.jpg

DSC_0466.jpg

DSC03153.jpg

heli-5.jpg

heli2-1.jpg

Alla flygningar måste så småning om ta slut, oavsett hur vacker natur det än är att beskåda. Så när vi börjar närma oss Riksgränsen är det därför dags att fokusera på mer viktigare saker.
Vi har nämligen fått låna en stuga vi ska övernatta i, men helikoptrarna har inte möjlighet att landa bredvid stugan. Vi har istället blivit hänvisade till en grusplan som ska rymma båda två, samt ha eluttag i närheten så vi kan koppla in våra motorvärmare. Problemet med en sådan plats är att det är svårt att veta precis vilken grusplan det handlar om, ifall man själv aldrig varit där. Personen som beskrivit landningsplatsen har på liknande sätt aldrig sett det från ovan, så det man ser tydligt på marken, kanske inte syns tydligt från luften och tvärt om. Efter lite uteslutningsarbete och något extra varv över stugbyn är vi till slut säkra på att vi har hittat rätt landningsplats. Vi tar oss ner lugnt och kontrollerat och kan då se att vi har hamnat rätt.

Nu återstår som vanligt nattning av helikoptrarna och sen en kortare promenad till stugan. På vägen passar vi även på att handla mat för kvällen och frukost till morgondagen.

Denna gång är det jag och Tore som står för matlagningen, vilket ger eleverna mer tid på kvällen att börja förbereda morgondagens flygning. Då börjar vi vända söderut med bland annat besök på en helikopterambulans-bas och övernattning i Jokkmokk. Följ oss på det äventyret!
Pilot Aptitude Test - What is it and how do I prepare?